Странице

четвртак, 14. фебруар 2013.

МУСАКА (ЛАЗАЊА) ОД ПЛАВОГ ПАТЛИЏАНА


Мусака ( лазања )од плавог патлиџана Мусака ( лазања )од плавог патлиџана | КУВАР | Сцооп.ит Септембер 30, 2012 8:43 ПМ Састојци 1/2 кг млевеног јунећег меса 3 осредња патлиџана 3-4 већа парадајза (да буде најмање 1/2 кг, а може и више 1 црни лук, 3-4 чена белог лука босиљак маслиново уље со бибер по укусу Бешамел сос: 1 кашика путера 1 кашика брашнаоко 2 дл млека со бибер мало рибаног мускатног орашчића. Припрема Патлиџан исеците уздуж на кришке, посолите и премажите га уљем са обе стране. Запеците га у тигању или на роштиљу, без додавања масноће. Парадајзу огулите љуску. То ћете најлакше урадити ако љуску свежег парадајза мало засечете ножем и затим ставите на минут у врелу воду. Извадите парадајз, прелите га хладном водом, да не испечете прсте, и скините љуску. У одговарајућу шерпу сипајте уље и пропржите црни лук исецкан на коцкице. Додајте млевено месо, посолите, побиберите и мешајте док месо не побели. Парадајз исецкајте на коцке, оцедите га од вишка воде и уз ченове белог лука, 1 каранфилић, и шаку исецканих листова босиљка додајте у месо. Све крчкајте на тихој ватри, уз повремено мешање, двадесетак минута - или у зависности од тога колико је воден парадајз, време може бити и дуже или краће. Сос не треба да буде много воден, односно треба да буде што гушћи, али не претерано и водите рачуна да вам не загори. Бешамел: На путеру кратко пропржите брашно, али оно не сме да порумени. Шерпу са брашном скините са рингле и додајте со, бибер, мускатни орашчић и млеко и добро све измешајте. Вратите шерпу на ринглу, и кувајте сос уз непрестано мешање док се не згусне. У тепсију или ватросталну чинију, прво сипајте мало бешамела, па ређајте патлиџан, преко њега сос од меса и парадајза, нарибани сир, па опет патлиџан и тако до краја док не потрошите сав материјал. На крају све прелите бешамелом и поспите рибаним пармезаном. Пеците у рерни на 220°Ц док не порумени, највише пола сата.

Нема коментара:

Постави коментар