Странице

субота, 30. новембар 2013.

КАША ОД ХЕЉДЕ - УКУСНА ПОСЛАСТИЦА


Хељда је пореклом из Азије где је коришћена још 6000 година пре нове ере, а у Европи је од 4000 година пре нове ере. Некада је била основна сеоска храна. Како у последње време јача свест о здравој исхрани, хељда поново добија на значају, јер је врло здрава и корисна намирница.

У 100г зрна хељде има 72% угљених хидрата, 11,7% беланчевина и 2,4% биљног уља. Садржи витамин Е и целу групу витамина Б. Хељда садржи више беланчевина него пиринач, пшеница, просо или кукуруз. У беланчевинама су све есенцијалне аминокиселине, нарочито лизин, триптофан, треонин, аргинин и амино киселине које садрже сумпор, које недостају већини житарица. Од минерала има 448 мг калијума, 282 мг фосфора, 114 мг калцијума, 6-10 мг гвожђа, 2-3 мг цинка и 2-5 мг селена. Хељда садржи и микроелементе као што су јод, цинк, бром, органске киселине и флавоноид рутин (из групе витамина П) који представља изванредно лековито средство за болести као што су хипертензија, реуматизам и дијабетес. Флавоноид рутин штити крвне судове, а посебно јача отпорност капилара, спречава њихову ломљивост, а тиме смањује ризик стварања едема и капиларног крварења. Хељда је одличан извор растворљивих влакана што помаже смањењу холестерола и ризика од рака дебелог црева. Хељда има низак гликемијски индекс и не садржи глутен. Из наведеног се види да је хељда права ризница хранљивих састојака и треба је уврстити у свакодневни јеловник. Хељдино зрно може да се користи за справљање каша, а самлевено као брашно може да се користи самостално, или да се меша са брашном других житарица за израду разних производа (палачинке, качамак, проја, резанци, коре за пите). Код нас се може набавити зрно хељде као и брашно и производи од хељдиног брашна – резанци и коре за питу. Производи од хељдиног брашна су врло укусни.
Каша од хељде – укусна посластица

Прокувати зрно од хељде око 20 мин .и процедити
Направити компот од 1 јабуке
Мало цимета
Суво грожђе
Суве шљиве
Мало сецканих ораха
Мед
Све састојке додајем по свом укусу


Нема коментара:

Постави коментар